Maak een afspraak Blog Ontdek waarom wij
de slimste keuze zijn
Enkele referenties
Ontdek waarom wij de slimste keuze zijn
 • Eerlijk en transparant
 • Garantie op hoogste kwaliteit
 • Professionals in PUR
Bereken de prijs van je isolatie
ontdek al onze tips

Ontdek onze handige configurator ...

Bereken de prijs van je isolatie

In +10 jaar al meer dan 10.000 tevreden klanten

Enkele referenties

Wat is de ideale chape voor jouw gebouw?

De officiële benaming is dekvloer, maar in de volksmond is het eerder bekend als “chape”. Chape is een bouwonderdeel dat bovenop de vloerisolatie komt en een basis vormt voor de vloerafwerking in natuursteen, parket, keramische tegels, enz. Deze chape kan cementgebonden zijn (traditionele chape) of op basis van gips (anhydriet vloeichape). Er zijn verschillende types:

 • Hechtende chape
 • Niet-hechtende chape
 • Zwevende chape

 

Meest voorkomende fouten bij het plaatsen van chape

Al te vaak wordt chape plaatsen beschouwd als een eenvoudige bouwactiviteit waarbij door middel van zand en cement een vaste ondergrond gevormd wordt als basis voor de vloerafwerking. De hedendaagse dekvloer of chape is echter meer dan een cementgebonden bedding als effen ondergrond voor jouw vloerbedekking. Mits de juiste combinatie gemaakt wordt tussen isolatie en chape en mits professionele plaatsing van beide onderdelen van je ondervloer, kan je zeker zijn van een duurzame, schadevrije vloer.

Te geringe dikte

Vroeger werd een chape slechts 5 à 6 cm dik geplaatst. Ventilatiesystemen, moderne badkamers, leidingen van airconditioning, vloerisolatie, enz. waren toen echter nog niet aan de orde. De hedendaagse vloeropbouw is voorzien van veel uitgebreidere bouwtechnieken en vergt een hogere vloeropbouw.

 

Hoe bepaal je de ideale dikte van de vloeropbouw?

 • Kelder: vanaf 16 cm (met vloerisolatie),
 • Gelijkvloers: vanaf 20 cm
 • Verdiepingsvloeren: vanaf 18 cm (met vloerisolatie)

 

De opbouwhoogte van de vloer hangt steeds af van de hoeveelheid leidingen en kanalen die op de vloerconstructie aanwezig zijn.

De officiële benaming is dekvloer, maar in de volksmond is het eerder bekend als chape.

Uitzettingsvoegen

Uitzettingsvoegen worden in de chape vaak onvoldoende geplaatst en/of niet op de juiste plaats. Een voorafgaande keuze van de vloerafwerking en een gedetailleerd plaatsingsplan kunnen ervoor zorgen dat de uitzettingsvoegen op een esthetische wijze gepositioneerd kunnen worden.

 

Randstroken

Bij aanwezigheid van vloerisolatie kunnen te dunne randstroken de uitzetting van de chape beperken, zodat deze bol komt te staan. Aan de randen kunnen dan grote spanningen ontstaan die kunnen indrukken in de vloerisolatie en/of scheuren veroorzaken. Hierdoor verkrijgt men verzakkingen in de vloeren ter hoogte van de plinten.

Maar al te vaak wordt chape plaatsen beschouwd als eenvoudig bouwactiviteit dat met zand en cement een vaste ondergrond vormt voor de vloerafwerking.

Samenstelling

Te fijn zand (goedkoper) of te weinig cement gebruiken kan zware gevolgen hebben! In het geval van problemen kan de chape achteraf gecontroleerd worden door het WTCB. Voorkomen is echter altijd beter dan genezen, informeer jezelf dus voldoende bij een vakman met kennis van zaken over zowel isolatie als chape!

 

Afwerking

Te snelle afwerking van de ondervloer met de vloerbedekking is nefast voor de kwaliteit van je vloer. Bij traditionele cementgebonden chape dient men de juiste droogtijden te respecteren.

T
014/62.00.16
chape vloerisolatie chape plaatsen zwevende chape hechtende chape chape vloerisolatie chape plaatsen zwevende chape hechtende chape
chape vloerisolatie chape plaatsen zwevende chape hechtende chape chape vloerisolatie chape plaatsen zwevende chape hechtende chape

Bereken handig en snel jouw vloerisolatie

chape vloerisolatie chape plaatsen zwevende chape hechtende chape chape vloerisolatie chape plaatsen zwevende chape hechtende chape
 • Snelle reactie en goede opvolging. Perfecte uitvoering

  Juul Appels

 • Strakke planning werd gerespecteerd

  Geenen Dave

 • Was iedereen in de bouw maar zoals jullie ;) Merci hiervoor

  Mike Spaargaren

 • Zeer tevreden en alles proper achtergelaten. Aanrader

  Wendy Steenackers

 • Ervaring met Verbiest was een schot in de roos. TOP-bedrijf

  Ivo Kumpen

 • Wij verkozen Verbiest boven bedrijven dichterbij. Aanbeveling

  Chanet Wendy

 • Alles goed afgeplakt en netjes uitgevoerd.

  Martijn

chape vloerisolatie chape plaatsen zwevende chape hechtende chape chape vloerisolatie chape plaatsen zwevende chape hechtende chape Alle realisaties

Eens vrijblijvend spreken?