Maak een afspraak Blog Ontdek waarom wij
de slimste keuze zijn
Enkele referenties
Ontdek waarom wij de slimste keuze zijn
 • Eerlijk en transparant
 • Garantie op hoogste kwaliteit
 • Professionals in PUR
Bereken de prijs van je isolatie
ontdek al onze tips

Ontdek onze handige configurator ...

Bereken de prijs van je isolatie

In +10 jaar al meer dan 10.000 tevreden klanten

Enkele referenties

Soorten chape

Er bestaan verschillende soorten chape oftewel dekvloeren genoemd. Het is een mengsel van zand, cement en water dat zich tussen de draagvloer en de bevloering bevindt. De traditionele chape moet soms plaats ruimen voor modernere varianten, omdat ze vaak sterker zijn, een dunnere opbouw hebben en er in de meeste gevallen grotere volumes per dag kunnen uitgevoerd worden. Dit komt door allerlei innovaties op het vlak van cementvloeren en isolatiematerialen. Wij sommen de verschillende soorten chape even voor je op!

Cementgebonden chape

Cementgebonden chape staat beter bekend als de traditionele chape. Het bestaat uit een mengsel van zand en cement en wordt met water aangemaakt. Een perfect egaal oppervlak verzekerd! Er bestaan verschillende soorten: hechtende en niet-hechtende, zwevende en hellende.

 

Een hechtende dekvloer komt rechtstreeks op de betonplaat te liggen. Bij risico op opstijgend vocht of bij poreuze of scheurgevoelige ondergronden, kies je het best voor een niet-hechtende chape.

 

Een niet-hechtende chape kan op een pvc-folie of een waterkerende afscheiding geplaatst worden.

 

Een zwevende chape wordt steeds geplaatst op een vloerisolatie die een thermische en/of akoestische functie heeft.

 

Een hellende chape wordt in principe alleen gebruikt voor toepassingen zoals de uitvulling van platte daken.

 

Toepassingen: nieuwbouwwoningen/-appartementen en renovatieprojecten

Er bestaan verschillende soorten chape oftewel dekvloeren genoemd.

Anhydriet vloeichape

Anhydriet vloeichape wordt vaak toegepast in grotere bouwprojecten of bij een beperkte opbouwhoogte van je vloer in renovatieprojecten. Het hoofdbestanddeel van deze chape bestaat niet uit cement maar uit synthetisch bindmiddel anhydriet. Het is een calciumsulfaat dat we kennen als een hoogwaardig gips. Het is tot drie keer sterker dan een traditionele dekvloer en heeft een hoge buigsterkte. Anhydriet vloeichape is vooral populair bij grotere bouwprojecten waar volumes van wel 1500 m² worden uitgevoerd. Door zijn minimale dikte bespaart men op grote oppervlaktes dan ook vele euro’s. In renovatieprojecten van bestaande vloeren kiezen ze voor anhydriet vloeichape omdat het dun uitgevoerd kan worden. Voor natte ruimtes zoals badkamers kan een latere waterdichte bescherming worden aangebracht vooraleer de definitieve vloerafwerking geplaatst wordt. Bovendien is het zelf-nivellerend en vloeit het goed uit over de vloeroppervlakte; op die manier krijg je een gladde, strakke vloer! Bijkomende voordelen: er bestaat minder kans op scheurvorming, het heeft een lage krimp-uitzettingsfactor, en is een goede warmtegeleider bij geïntegreerde vloerverwarming.

 

Toepassingen: bouwprojecten (zoals ziekenhuizen, bejaardentehuizen, …) met grote volumes en die zwaar belast worden tijdens de afwerkingsfase (transpaletten met zware gewichten en hefwerktuigen).

Wij sommen de verschillende soorten chape even voor je op!

Cement vloeichape

Cement vloeichape is de nieuwste dekvloer op basis van vloeicement die garant staat voor een sneller verloop van het bouwproces. Zoals de naam doet vermoeden, kan deze chapesoort vloeibaar geplaatst worden. Bovendien voldoet het aan de strengste eisen van de markt. Deze chape heeft als voordeel dat het een snelle plaatsing en uitharding verzekert. De oppervlakte die met cement vloeichape kan bedekt worden, is exponentieel groter dan de oppervlakte die een traditionele dekvloer kan bedekken op dezelfde tijd.

 

Toepassingen: nieuwbouwprojecten waar op korte tijd grotere volumes dienen uitgevoerd te worden.

Sneldrogende chape

Voor een bouwproject is een sneldrogende chape interessant, omdat daar tijdswinst belangrijk is. Waar een traditionele dekvloer gemiddeld één tot twee maanden tijd nodig heeft om volledig uit te drogen, kan de droogtijd van een sneldrogende chape verkort worden tot twee weken of zelfs korter! Er zijn namelijk droogversnellers aan toegevoegd die het vocht kristalliseren. Hou er wel rekening mee dat een sneldrogende chape duurder is dan een traditionele chape. Met de toevoeging van een droogtijdversneller zal ook de druksterkte aanzienlijk toenemen (van 8 N/mm² naar 22,5 N/mm²). Bij droogtijdversnellers die heel kort zijn (bijvoorbeeld 2-4 dagen) is zeer weinig aanmaakwater aanwezig. Deze zijn dan ook moeilijker verwerkbaar dan een traditionele chape. En dit beïnvloedt natuurlijk ook de kostprijs. Welk soort chape jou ook aanspreekt, wij helpen je graag bij jouw optimale keuze voor jou project!

 

Om een kwalitatief eindresultaat van de dekvloer te verkrijgen, is het van essentieel belang dat enkele aspecten van drogen in acht worden genomen.

 

 • Beschermen tegen te snel uitdrogen door nat te houden of afdekken met pvc-folie;
 • Beschermen tegen extreme weersomstandigheden (zon, regen, koude,…);
 • Laten drogen door ventileren zonder veel tocht te genereren.

 

Toepassingen: bouwprojecten waarbij de wachttijd van 28 dagen niet kan gerespecteerd worden. Woningen/gebouwen waar de vloerafwerking met een coating wordt afgewerkt.

T
014/62.00.16
Soorten chape chape niet-hechtende chape Anhydriet vloeichape Sneldrogende chape Soorten chape chape niet-hechtende chape Anhydriet vloeichape Sneldrogende chape
Soorten chape chape niet-hechtende chape Anhydriet vloeichape Sneldrogende chape Soorten chape chape niet-hechtende chape Anhydriet vloeichape Sneldrogende chape

Bereken handig en snel jouw vloerisolatie

Soorten chape chape niet-hechtende chape Anhydriet vloeichape Sneldrogende chape Soorten chape chape niet-hechtende chape Anhydriet vloeichape Sneldrogende chape
 • Snelle reactie en goede opvolging. Perfecte uitvoering

  Juul Appels

 • Strakke planning werd gerespecteerd

  Geenen Dave

 • Was iedereen in de bouw maar zoals jullie ;) Merci hiervoor

  Mike Spaargaren

 • Zeer tevreden en alles proper achtergelaten. Aanrader

  Wendy Steenackers

 • Ervaring met Verbiest was een schot in de roos. TOP-bedrijf

  Ivo Kumpen

 • Wij verkozen Verbiest boven bedrijven dichterbij. Aanbeveling

  Chanet Wendy

 • Alles goed afgeplakt en netjes uitgevoerd.

  Martijn

Soorten chape chape niet-hechtende chape Anhydriet vloeichape Sneldrogende chape Soorten chape chape niet-hechtende chape Anhydriet vloeichape Sneldrogende chape Alle realisaties

Eens vrijblijvend spreken?