PUR vloerisolatie: waar of niet waar?
Polyurethaan of PUR genaamd heeft de laatste 40 jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan ons dagelijks woon- en leefcomfort. Wist je dat je elke keer je in de auto stapt, in een bed ligt, sportschoenen en -kleding draagt, in een zetel gaat zitten, enzovoort, in contact komt met polyurethaan?

Niet waar. Vloerisolatie in gespoten PUR is zeer stabiel en helemaal krimpvrij. Een vloerisolatie in gespoten PUR kan zonder enig probleem in verschillende diktes worden aangebracht (tot zelfs 50 cm dikte). In hedendaagse woningen worden meestal lagen van tussen 6 cm en 20 cm dikte gespoten.
In de huidige nieuwbouwwoningen is de norm 4,50 m2.K/W (warmteweerstand of Rd waarde genoemd). Deze komt voor een vloerisolatie in gespoten PUR overeen met een dikte van 12 cm.
Verzakkingen van de vloeren kan diverse oorzaken hebben:
- Onvoldoende uitzettingsvoegen in de chape. Per max 40 m2 en lengtes van max 8 meter;
- Randisolatie te dun. Bij vloerverwarming zijn deze dikker (minstens 8 mm);
- Randisolatie afgesneden voor de plaatsing van de vloertegels en het voegsel loopt ook in die voeg. Zo kan deze niet meer vrij uitzetten. Voorkomt deze door de randisolatie op 15 mm boven de chape af te snijden of na het plaatsen van de vloertegels;
- Te snelle plaating van de vloertegels. Doordat deze dampdicht zijn kan de chape niet meer drogen en gaan de thermische spanningen voor een vervorming zorgen (veel voorkomend probleem). Chape dient tenminste 28 dagen te drogen en bij vloerverwarming komt daar de opstart en afbouw termijn extra erbij;
- Te fijn zand gebruikt bij het chappen. Bij fijn zand zal er meer water gebruikt dienen te worden. Gebruikt grof rijnzand met korrel 0,7 mm.
Vanaf 01 januari 2023 zal elke leverancier de blaasmiddelen die verwerkt worden in de PUR dienen te veranderen naar een milieuvriendelijk alternatief. Deze blaasmiddelen worden HFO's genoemd en zullen de HFC's gaan vervangen.
Onze leveranciers en wijzelf hechten veel belang aan het instandhouden van ons milieu. Daarom schakelen wij vanaf september 2018 reeds over op de nieuwste generatie gespoten PUR met HFO's. De gassen die dan vrijkomen hebben helemaal geen negatieve impact op de opwarming van de aarde.
De kleur van de milieuvriendelijke PUR is hetzelfde maar de isolatiewaarde verbeteren tov de voorgaande versie. De gespoten PUR industrie zal als eerste overschakelen naar de milieuvriendelijke versie van de PUR. De isolatieplaten markt dienen deze vanaf 2025 te veranderen.
Een droogtijd heeft een vloerisolatie in gespoten PUR niet nodig. Het isolatieschuim expandeert tussen 0 en 6 seconden en is na 1 minuut kleefvrij. Na een 3-tal minuten kan men daarop stappen maar nog niet volledig uitgehard.
De vloerisolatie in gespoten PUR wordt indien er vloerverwarming wordt geplaatst onmiddellijk machinaal afgevlakt tot een effen oppervlakte.
Na een 2-tal uurtjes dat de ruimtes goed geventileerd worden kan men deze ruimtes betreden zonder ademhalingsbescherming.
Isolatieplaten zijn een duurdere en minder kwalitatieve oplossing dan vloerisolatie met gespoten PUR. Zo heb je een vlakke ondergrond nodig om isolatieplaten te plaatsen. Je moet hiervoor eerst de leidingen laten uitvullen met chape waarna de plaatsing van de isolatieplaten kan plaatsvinden. Je zal dus uiteindelijk geen geld uitsparen door te kiezen voor isolatieplaten.
Polyurethaan (PUR) heeft zeker nog een grotere toekomst. PUR is een veelzijdig materiaal dat onmisbaar is in ons bestaan. Het is een licht en duurzaam materiaal, zorgt ervoor dat auto's lichter in gewicht zijn en zo steeds zuiniger worden, dus minder uitstoot.
Gebouwen worden met PUR geïsoleerd omdat deze het beste resultaat geeft en zeer duurzaam is. Door steeds beter te isoleren zal er minder energie nodig zijn om de gebouwen te verwarmen in de winter of te koelen in de zomer.
PUR zal in het bereiken van de klimaatdoelstellingen, op mondiaal vlak, een nog grotere rol gaan spelen. Het vermindert de CO² uitstoot en draagt bij tot de beperking van de opwarming van de aarde.
- Vormt een leidinguitvulling en vloerisolatie in één geheel
- Je bespaart een extra metselwerklaag over de ganse oppervlakte wat een gunstige impact heeft op de kostprijs
- Geen overschot of snijverlies
- Gespoten PUR is drukvast en stabiel
- Gespoten PUR is aanzienlijk goedkoper dan isolatieplaten
- Naadloos product dat perfect aansluit op de muren
- Korte uitvoeringstijd
- Direct beloopbaar