Maak een afspraak Blog Ontdek waarom wij
de slimste keuze zijn
Enkele referenties
Ontdek waarom wij de slimste keuze zijn
  • Eerlijk en transparant
  • Garantie op hoogste kwaliteit
  • Professionals in PUR
Bereken de prijs van je isolatie
ontdek al onze tips

Ontdek onze handige configurator ...

Bereken de prijs van je isolatie

In +10 jaar al meer dan 10.000 tevreden klanten

Enkele referenties

PUR vloerisolatie: waar of niet waar?

Polyurethaan of PUR genaamd heeft de laatste 40 jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan ons dagelijks woon- en leefcomfort. Wist je dat je elke keer je in de auto stapt, in een bed ligt, sportschoenen en -kleding draagt, in een zetel gaat zitten, enzovoort, in contact komt met polyurethaan?

Polyurethaan (PUR) is een veelvuldig gebruikt materiaal met bijzonder goede eigenschappen. Het is zeer sterk, duurzaam, en het is onze leefomgeving een onmisbaar product geworden. In vele gevallen kiezen we er niet voor om het te gebruiken, maar ons huis en onze auto steken er vol van. Vroeger gebruikte men het product zelfs in koel- en diepvrieskasten. Er is één situatie waarin we wel zelf kunnen kiezen om het product te gebruiken, en dat is bij de isolatie van onze woning. Vandaag de dag worden 99 op 100 woningen/gebouwen geïsoleerd met polyurethaan voor zowel spouwmuur-, vloer- als dakisolatie. Toch bestaan er veel fabeltjes rondom het product. Verbiest & Partner zet enkele vaak gestelde vragen of opmerkingen voor je op een rij.
Verbiest & Partner is gespecialiseerd in het plaatsen van vloerisolatie in gespoten PUR.
Polyurethaanschuim is chemisch en daarom ongezond
Fout. Polyurethaan (PUR) behoort tot de familie van de polymeren dat vele toepassingen kent. PUR behoort specifiek tot de synthetische polymeren waaronder ook pvc en polyethyleen horen. Het zorgt voor een verminderde CO2-uitstoot en draagt hierdoor zelfs bij tot een gezondere leefomgeving. Daardoor is het zeer geschikt als isolatiemateriaal.
Gespoten PUR geeft onaangename geuren af
Klopt niet helemaal. Tijdens het aanbrengen van polyurethaan in gespoten vloerisolatie komen inderdaad dampen vrij die na enkele uren en vooral na goed ventileren volledig verdwijnen. Voor inwoners is het daarom belangrijk dat zij de woning intensief verluchten. Het eindproduct is echter wel volledig onschadelijk en helemaal reukloos.
Vloerisolatie in gespoten PUR kan verzakken indien deze te dik is aangebracht

Niet waar. Vloerisolatie in gespoten PUR is zeer stabiel en helemaal krimpvrij. Een vloerisolatie in gespoten PUR kan zonder enig probleem in verschillende diktes worden aangebracht (tot zelfs 50 cm dikte). In hedendaagse woningen worden meestal lagen van tussen 6 cm en 20 cm dikte gespoten.

In de huidige nieuwbouwwoningen is de norm 4,50 m2.K/W (warmteweerstand of Rd waarde genoemd). Deze komt voor een vloerisolatie in gespoten PUR overeen met een dikte van 12 cm.

Verzakkingen van de vloeren kan diverse oorzaken hebben:

  • Onvoldoende uitzettingsvoegen in de chape. Per max 40 m2 en lengtes van max 8 meter;
  • Randisolatie te dun. Bij vloerverwarming zijn deze dikker (minstens 8 mm);
  • Randisolatie afgesneden voor de plaatsing van de vloertegels en het voegsel loopt ook in die voeg. Zo kan deze niet meer vrij uitzetten. Voorkomt deze door de randisolatie op 15 mm boven de chape af te snijden of na het plaatsen van de vloertegels;
  • Te snelle plaating van de vloertegels. Doordat deze dampdicht zijn kan de chape niet meer drogen en gaan de thermische spanningen voor een vervorming zorgen (veel voorkomend probleem). Chape dient tenminste 28 dagen te drogen en bij vloerverwarming komt daar de opstart en afbouw termijn extra erbij;
  • Te fijn zand gebruikt bij het chappen. Bij fijn zand zal er meer water gebruikt dienen te worden. Gebruikt grof rijnzand met korrel 0,7 mm.
Ben ik beter af bij één aannemer die het volledig pakket PUR en chape uitvoert?
Bij Verbiest & Partner ben je hiervoor op de juiste plaats! Ons bedrijf werkt steeds op korte termijn en volgt de planning strikt op. Van vloerisolatie tot een afgewerkte dekvloer in chape, wij zorgen voor de volledige vloeropbouw.
Bij het plaatsen van gespoten vloerisolatie in PUR worden alle muren bespat met polyurethaan
Neen. Vooraleer de werkzaamheden beginnen, worden de ramen en deuren volledig afgeschermd, net als de onderzijde van de bepleisterde muren. Wanneer de ondergrond stofvrij is, garanderen wij een perfecte uitvoering zonder nevel.
Spatten beschadigen het buitenschrijnwerk en de beglazing
Geen paniek. Het buitenschrijnwerk wordt steeds volledig afgeschermd en met een speciale tape afgeplakt. Deze tape heeft een zeer goede hechtingskracht maar laat toch geen lijmsporen na. Er zal dus geen schade zijn aan het buitenschrijnwerk en/of de beglazing van je woning.
Is er ook een milieuvriendelijk PUR?

Vanaf 01 januari 2023 zal elke leverancier de blaasmiddelen die verwerkt worden in de PUR dienen te veranderen naar een milieuvriendelijk alternatief. Deze blaasmiddelen worden HFO's genoemd en zullen de HFC's gaan vervangen.

Onze leveranciers en wijzelf hechten veel belang aan het instandhouden van ons milieu. Daarom schakelen wij vanaf september 2018 reeds over op de nieuwste generatie gespoten PUR met HFO's. De gassen die dan vrijkomen hebben helemaal geen negatieve impact op de opwarming van de aarde.

De kleur van de milieuvriendelijke PUR is hetzelfde maar de isolatiewaarde verbeteren tov de voorgaande versie. De gespoten PUR industrie zal als eerste overschakelen naar de milieuvriendelijke versie van de PUR. De isolatieplaten markt dienen deze vanaf 2025 te veranderen.

Wat is de droogtijd van een gespoten PUR vloerisolatie?

Een droogtijd heeft een vloerisolatie in gespoten PUR niet nodig. Het isolatieschuim expandeert tussen 0 en 6 seconden en is na 1 minuut kleefvrij. Na een 3-tal minuten kan men daarop stappen maar nog niet volledig uitgehard. 

De vloerisolatie in gespoten PUR wordt indien er vloerverwarming wordt geplaatst onmiddellijk machinaal afgevlakt tot een effen oppervlakte. 

Na een 2-tal uurtjes dat de ruimtes goed geventileerd worden kan men deze ruimtes betreden zonder ademhalingsbescherming.

Geeft vloerisolatie in gespoten PUR een goed akoestisch resultaat?
Niet noodzakelijk, maar je kan wel een goede akoestiek bekomen met gebruik van bijkomende materialen op de gespoten PUR. Polyurethaan heeft namelijk de beste thermische eigenschappen, maar de minst goede akoestische eigenschappen. Dit is niet noodzakelijk een probleem, maar het kan dus gemakkelijk opgelost worden zodat je van het beste van twee werelden kunt genieten.
Kunnen we isolatieplaten zelf plaatsen om geld te besparen?

Isolatieplaten zijn een duurdere en minder kwalitatieve oplossing dan vloerisolatie met gespoten PUR. Zo heb je een vlakke ondergrond nodig om isolatieplaten te plaatsen. Je moet hiervoor eerst de leidingen laten uitvullen met chape waarna de plaatsing van de isolatieplaten kan plaatsvinden. Je zal dus uiteindelijk geen geld uitsparen door te kiezen voor isolatieplaten.

Is PUR isolatie verboden in Duitsland?
Een gespoten PUR mag in Duitsland wel toegepast worden. Enkel een opencellig PUR voor dakisolatie mag omwille de brandveiligheid niet worden gebruikt. In de brandcategorie noemt men dit PUR schuim een B3 schuim. Een geslotencellig PUR schuim is een B2 categorie waarin brandvertragers zijn verwerkt en deze zijn wel toegelaten. In België bestaat daar geen wetgeving over maar sowieso werkt Verbiest & Partner enkel met PUR schuim van de B2 categorie.
Heeft PUR nog een toekomst in deze steeds strenger wordende milieuwetgeving?

Polyurethaan (PUR) heeft zeker nog een grotere toekomst. PUR is een veelzijdig materiaal dat onmisbaar is in ons bestaan. Het is een licht en duurzaam materiaal, zorgt ervoor dat auto's lichter in gewicht zijn en zo steeds zuiniger worden, dus minder uitstoot.

Gebouwen worden met PUR geïsoleerd omdat deze het beste resultaat geeft en zeer duurzaam is. Door steeds beter te isoleren zal er minder energie nodig zijn om de gebouwen te verwarmen in de winter of te koelen in de zomer.

PUR zal in het bereiken van de klimaatdoelstellingen, op mondiaal vlak, een nog grotere rol gaan spelen. Het vermindert de CO² uitstoot en draagt bij tot de beperking van de opwarming van de aarde.

Kort samengevat: voordelen van vloerisolatie in gespoten PUR
  • Vormt een leidinguitvulling en vloerisolatie in één geheel
  • Je bespaart een extra metselwerklaag over de ganse oppervlakte wat een gunstige impact heeft op de kostprijs
  • Geen overschot of snijverlies
  • Gespoten PUR is drukvast en stabiel
  • Gespoten PUR is aanzienlijk goedkoper dan isolatieplaten
  • Naadloos product dat perfect aansluit op de muren
  • Korte uitvoeringstijd
  • Direct beloopbaar
T
014/62.00.16
PUR vloerisolatie Vloerisolatie gespoten PUR PUR vloerisolatie gespoten PUR PUR vloerisolatie Vloerisolatie gespoten PUR PUR vloerisolatie gespoten PUR
PUR vloerisolatie Vloerisolatie gespoten PUR PUR vloerisolatie gespoten PUR PUR vloerisolatie Vloerisolatie gespoten PUR PUR vloerisolatie gespoten PUR

Bereken handig en snel jouw vloerisolatie

PUR vloerisolatie Vloerisolatie gespoten PUR PUR vloerisolatie gespoten PUR PUR vloerisolatie Vloerisolatie gespoten PUR PUR vloerisolatie gespoten PUR
  • Snelle reactie en goede opvolging. Perfecte uitvoering

    Juul Appels

  • Strakke planning werd gerespecteerd

    Geenen Dave

  • Was iedereen in de bouw maar zoals jullie ;) Merci hiervoor

    Mike Spaargaren

  • Zeer tevreden en alles proper achtergelaten. Aanrader

    Wendy Steenackers

  • Ervaring met Verbiest was een schot in de roos. TOP-bedrijf

    Ivo Kumpen

  • Wij verkozen Verbiest boven bedrijven dichterbij. Aanbeveling

    Chanet Wendy

  • Alles goed afgeplakt en netjes uitgevoerd.

    Martijn

PUR vloerisolatie Vloerisolatie gespoten PUR PUR vloerisolatie gespoten PUR PUR vloerisolatie Vloerisolatie gespoten PUR PUR vloerisolatie gespoten PUR Alle realisaties

Eens vrijblijvend spreken?